رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا

حتما نظرات خوتان را اعلام بفرمائید

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا

دهه اخیر انجام می‌دهیم و سال گذشته بیش از 15 طرح تحقیقاتی کاربردی با تأثیرگذاری منطقه‌ای و کشوری در بحث آرتمیا و آبزیان منطقه داشته‌ایم.

اسدپور تصریح کرد: دریاچه ارومیه دومین زیستگاه آرتمیا در سطح دنیا است و آرتمیای این دریاچه با نام "آرتمیا ارومیانا" ثبت شده و یک گونه شاخص مستقل با ویژگی‌های خاص خودش است و گزارش‌هایی نیز دریافت کرده‌ایم که "آرتمیا ارومیانا" در اکراین نیز دیده‌شده و وجود دارد.

وی افزود: در حال حاضر برای توسعه صنعت آرتمیا بیش از 500 هکتار تکثیر و پرورش آرتمیا در سطح کشور انجام می‌شود و بحث‌های آموزشی و انتقال دانش فنی نیز انجام می‌گیردو

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا اظهار کرد: در آذربایجان غربی نیز 15 هکتار به‌صورت پایلوت تحقیقاتی و فعال و به همین معادل غیرفعال داریم که در حاشیه دریاچه ارومیه و دشت فسندوز عملیاتی می‌شود.

اسد پور تصریح کرد: در اراضی شور که هیچ استفاده‌ای در زمینه‌های کشاورزی و شرب ندارد می‌توان آرتمیا پرورش داد و به عنوان یک کشت جایگزین هم در بحث تولید و اشتغال بهره‌مند شد و هم نیاز سالیانه صنعت را که 30 الی 50 تن است را تأمین کرد که برای تکثیر و پرورش انواع میگوها و ماهی‌های پرورشی سردابی و گرمابی و زینتی استفاده می‌شود.

وی افزود: مرکز در این راستا علاوه بر پیگیری طرح‌های تحقیقاتی و کاربردی با تأثیرگذاری ملی و منطقه‌ای به دلیل داشتن منابع آبی مساعد در سد ارس و سد حسنلو بحث‌های تولید و پرورش انواع ماهی در قفس را در راستای اقتصاد مقاومتی و تولید و اشتغال انجام می‌دهد که می‌تواند در تولیدات منطقه تأثیر خوبی بدون عوارض زیست‌محیطی داشته باشد.

اسد پور گفت: احداث بانک ژن آرتمیا یکی از طرح‌هایی است که برای حفظ منابع ژنتیکی آرتمیا این مقوله را شروع و ادامه می‌دهیم تا بتوان ذخیره ژنتیکی آرتمیا کشور و کشورهای منطقه را در اختیار داشته باشیم.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا بیان کرد: قبل از وضعیت بحرانی دریاچه ارومیه مرکز تحقیقات آرتمیا به‌عنوان مرکز رفرنس آرتمیا در آسیای میانه و غرب آسیا بود و 24 کشور ازنظر علمی طبق مصوبه سازمان فائو تحت پوشش آموزش و ترویج مباحث مربوط به آرتمیا فعال بودند و یکی دیگر از افتخارات این مرکز درمنطقه بود که ما به عنوان کشوری با برتری علمی در منطقه بودیم و هستیم ولی به دلایل وضعیت دریاچه ارومیه فعلاً در این زمینه نتوانستیم در سال 95 کنفرانس بین‌المللی را در ایران اجرا کنیم و قبل از آن 2 کنفرانس انجام شده بود.

وی افزود: از طرح‌های دیگر این مرکز در وضعیت فعلی اقلیمی و اکولوژیکی دریاچه به عنوان یکی از طرح‌های تأثیرگذار بحث مکانیزه کردن کارگاه تکثیر و پرورش آرتمیا است که با اجرا و ترویج این طرح و یافته‌های آن می‌توان تولید فعلی را با 50 درصد کاهش آبی معادل 500 میلیون مترمکعب آب در سال انجام دهیم و با این طرح 500 میلیون مترمکعب آب را در سال صرفه‌جویی کنیم.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا تصریح کرد: طرح مکانیزه کردن در معاونت آموزش و ترویج وزارت جهاد کشاورزی تصویب کرده‌ایم و اعتبارات این طرح در فاز 5 ساله 10 میلیارد تومان است و در صورت تأمین اعتبار عملیات اجرایی آن در 16 کارگاه مادر در حاشیه غرب دریاچه ارومیه و در 10 کارگاه در شرق دریاچه ارومیه شروع خواهیم کرد و لازم به ذکر است این طرح قابلیت عملیاتی شدن را دارد.

اسد پور اظهار کرد: توسعه و تکثیر انبوه آرتمیا برای ایجاد اشتغال و تولید در دشت فسندوز که منشأ ریز گرد های منطقه است از پیشنهادات این مرکز است و می‌تواند به عنوان کشت جایگزین باشد.

وی گفت: از طرح‌های دیگر می‌توان به 16 منبع آبی آذربایجان غربی طی سال 95 و 96 با تأمین اعتبار سازمان جهاد کشاورزی استان از محل اعتبارات پژوهشی مورد مطالعه قرار گرفته است تا بتوانیم پرورش ماهی در قفس را اجرا کنیم که در راستای مؤلفه های سیاست اقتصاد مقاومتی نیز است و این صنعت در کشورهای پیشرفته و در شرق آسیا با حجم بالایی در حال اجرا است و در آذربایجان غربی در ارس 1 و 2 سد دیقاج و سد حسنلو و سد ماکو و سد دریک در حال تحقق و اجرا است.

رئیس مرکز تحقیقات آرتمیا بیان کرد: در 3 ماهه سال 96 با ورود سیلاب‌ها تعداد 3 عدد تخم آرتمیا در 10 لیتر آب موجود است و میانگین در 6 لیتر آب 2 آرتمیا بالغ است که نشان از شروع چرخه زندگی آرتمیا در فصل بهار بود که این ذخایر در روزهای بعد از بین می‌رود چرا که تبخیر آب و تابش نور خورشید تشدید می‌شود و لازم به ذکر است که 365 گرم در لیتر میزان نمک دریاچه است و 9 هزار و 500 عدد جلبک "دونا لیلا" در هر لیتر آب دریاچه ارومیه وجود دارد و با شروع تابش بیشتر نور خورشید و گرم شدن هوا دریاچه در حال قرمز شدن است که ناشی از اشباع شدن نمک و تابش نور خورشید و گرم شدن و کاهش اکسیژن محلول در آب موجب شده است جلبک‌های سبز جای خود را به جلبکی به رنگ قرمز می‌دهد و در اصل جلبک سبز در شرایط تنش از بین می‌رود و جلبک‌های قرمز رشد می‌یابند.


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:



:: موضوعات مرتبط: مطالب علمی در تمام زمینه ها، ،
نويسنده : دوستی